Kuinka valitset tilaan oikeankokoisen maton

Oikeankokoinen matto selkiyttää kotia ja sisustusta sekä parantaa akustiikkaa

Sopiva matto yhdistää tilan huonekalut ryhmäksi ja omiksi kokonaisuuksikseen, erottaa esimerkiksi oleskelu- ja ruokailutilan toisistaan. Mitä suurempi huone, sitä suurempi matto on akustiikan kannalta hyvä, etenkin kivi- ja lasirakenteisissa tiloissa vaimentamaan kaikumista.

Eteiseen kannattaa valita matto joka on kooltaan vähintään muutaman askeleen mittainen, ovelta naulakolle asti, tai vaihtoehtoisesti erillinen kuramatto ja jatkeeksi käytävämatto. Useimmiten sääntönä on että maton reunojen pitäisi olla vähintään 30cm päässä seinistä, jotta lattia kehystää huoneen kauniisti, mutta eteisessä matto voi ylettyä seinästä seinään, jolloin se pysyy paremmin paikoillaan, avartaa kapeaa tilaa, sekä helpottaa siivoamista. Mikäli eteisessä kuitenkin on lattialämmitys, lattiapintaa ei saa peittää kokonaan. Sopiva maton paksuus on hyvä tarkastaa, jotta ovet pääsevät aukeamaan helposti. Mikäli tila on kovin pitkä, sen voi jakaa kahdella peräkkäisellä matolla, joiden väliin on hyvä jättää 30cm tilaa. Matot voivat olla myös erimuotoiset, joka rikkoo pitkää suoraa linjaa. Aulamaiseen tilaan sopii hyvin pyöreä matto, maton koko valitaan tilan koko huomioiden.

Pyöreä matto sopii myös kulmasohvan eteen, kunhan maton koko on tarpeeksi suuri, ainakin sohvan sisäkulmasta toiseen. Olohuoneen maton kuuluisi olla huoneen suurinta kalustetta, joka yleensä on sohva, suurempi ja jäädä yhtä paljon näkyviin sen molemmilta sivuilta, mielellään vähintään 10cm. Maton ei tarvitse riittää sohvan alle asti, riittää että etujalat tulevat maton päälle, samoin kuin muistakin istuinryhmän kalusteista. Näin oikeankokoinen matto kokoaa yhtenäisen kokonaisuuden.

Ruokailutilassa maton koko kannattaa valita koko ruokailuryhmän koon mukaan, ei pelkän pöydän. Tuolien täytyy mahtua matolle silloinkin kun niillä istutaan, jotteivät ne keiku eivätkä rullaa maton reunaa kun niitä siirrellään. Maton olisi hyvä ulottua vähintään 60cm joka sivulle pöydän ympärille. Joskus on hyvä valita kaksi mattoa vierekkäin yhden suuren sijasta, esimerkiksi ryijymäiset nukkamatot sulautuvat saumakohdasta hyvin yhteen ja niitä on helpompi siirtää kuin yhtä suurikokoista mattoa.

Suurikokoinen matto tekee usein avaramman ja selkeämmän vaikutelman kuin pieni tai monta pientä mattoa. Makuuhuoneessa maton pitäisi yltää vähintään sängyn puoleen väliin, mielellään ylikin, jopa yöpöytien alle asti ja jalkopäästä reilusti pitkälle. Sängyn molemmilla sivuilla mattoa pitäisi olla vähintään 60cm, jotta siinä mahtuu kävelemään ja sille on mukava laskea jalat sängystä noustessa. Mikäli sängyn alta ei mahdu helposti imuroimaan, riittää että matot sängyn sivuilla ylettyvät vain sängynjalkojen alle, tämä helpottaa myös mattojen pysymistä paikoillaan. Jalkopäätyyn voi tällöin laittaa erillisen, kookkaamman maton.

Taljamatot sopivat parhaiten pienempiin tiloihin tai paikkoihin missä niiden päälle ei tule huonekaluja.

~ Olen vierailevana kirjoittajana Portiikin sisustusblogissa työkokeiluni ajan. – Niina ~

Similar Posts