Lisää toimivuutta ja tunnelmallisuutta valaisimilla

Valaistuksella on suuri vaikutus sisustukseen, mutta myös hyvinvointiin, ei siis ole merkityksetöntä millaiset valaisimet kuhunkin tilaan valitsee

Valaisimien asettelussa on huomioitava ettei valo häikäise, mutta sitä on riittävästi tilan käyttötarpeiden mukaan. Valaistuksella voi myös sekä korostaa että häivyttää sisustuksen eri osia. Valaisimien valinnassa voi noudattaa muun sisustuksen linjaa ja tyyliä tai valita katseenvangitsijaksi jotain näyttävämpää.

Valoisa eteinen toivottaa tervetulleeksi, mutta kaikissa eteistiloissa ei ole luonnonvaloa antavia ikkunoita. Tällöin oikeanlaisten valaisimien valintaan kannattaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota. Riippuvan kattovalaisimen tai plafondin lisäksi voi eteisessä tai käytävässä olla myös seinävalaisimet tai kauniit lampetit. Peilien lähellä sopivan kirkas keinovalo on erityisen tärkeää silloin kun luonnonvaloa ei ole saatavilla. Portaikkojakaan ei voi jättää valaisematta jo ihan turvallisuussyistäkin. Hyvin suunnitellulla valaistuksella portaistakin saa tyylikkään sisustuselementin.

Kodinhoito-, harraste- ja työtiloissa tarvitaan reilusti valoa, jotta tehtävät onnistuvat sujuvasti. Etätöiden yleistyessä myös työhuoneen valaisimiin on hyvä kiinnittää enemmän huomiota, hyvä valaistus auttaa keskittymään paremmin ja olemaan tehokkaampi. Persoonallinen valaisin työpöydällä voi toimia myös niukemmankin sisustuksen piristeenä.

Keittiössä ruoanvalmistustilat vaativat tehokkaan valaistuksen, kun taas ruokailutilassa voi tunnelmavaloilla leikitellä enemmän. Esimerkiksi pienemmistä riippuvalaisimista voi ryhmittelemällä koota persoonallisen yhdistelmän. Joskus ruokapöydän ylle voi riittää vain kynttilöin toimiva riippuvalaisin luomaan tunnelmaa, paloturvallisemman vaihtoehdon antavat keinokynttilävalaisimet.

Optimaalinen valaistus makuuhuoneessa on mukava, pehmeän rauhoittava. Lukuharrastajalle sopivan paljon valoa antava pöytä- tai seinävalaisin on hyvä hankinta. Kohdennettava valo on hyvä erityisesti silloin jos huoneessa on muita nukkujia. Pelkistetymminkin sisustettuun makuuhuoneeseen saa arvokkuutta komeilla yöpöytälampuilla.

Olohuoneessa valaistusvariaatioita on ehkä kaikkein eniten. Se on paikka missä vierailijat useimmiten viettävät aikaa ja ajanviettotapoja on monenlaisia, joten valaistustakin on hyvä pystyä muuttelemaan. Perinteisesti kodin komein valaisin on juuri olohuoneen katossa, missä se on eniten nähtävillä. Taulut ja muut seinillä olevat kohteet pääsevät valokeilaan tauluvalaisimilla. Huomionkohteita voi myös vaihdella käänneltävillä kohdevalaisimilla. Jalkalamppu/lattiavalaisin voi olla valonlähteen lisäksi tyylikäs yksityiskohta sisustuksessa, muuallakin kuin olohuoneessa.

Kosteantilan valaisimienkaan ei tarvitse olla perinteinen loisteputkilamppu peilikaapin yläosassa tai pelkistetty kupuvalaisin katossa. Yhden tai useamman lampun seinävalaisimia löytyy monia kauniita malleja moderneista klassisiin ja koristeellisiin. Kristallikruunu sopii myös kylpyhuoneeseen. Saunomisestakin saa uudenlaisen elämyksen valaistusta muuttamalla.

~ Olen vierailevana kirjoittajana Portiikin sisustusblogissa työkokeiluni ajan. – Niina ~

Similar Posts