Matto tuo tilaan tunnelmaa ja mukavuutta

Koon, muodon ja värin lisäksi mattoa hankittaessa on hyvä ottaa huomioon sen muutkin ominaisuudet

Tiloissa joissa kuljetaan paljon, esimerkiksi eteisessä, kantattu matto pysyy paremmin paikoillaan ja reunat pysyvät helpommin lattiaa vasten. Myös luonnonkumipohja pitää maton paikoillaan, eikä hiekka ja muu lika pääse hankaamaan ja naarmuttamaan lattiapintaa. Liukuestematto on myös hyvä valinta esimerkiksi keinokuitumaton alle ettei maton pinta tai sen voimakas väri jätä jälkiä lattiaan.

Nukkamatot ovat ihanan pehmeitä jalkojen alla, mutta keräävät pölyä muita mattoja enemmän. Tiheämpi imurointi on niille paikallaan. Eläinkodissa antistaattisesti käsitellyt matot helpottavat siivoamista, sillä niihin eivät karvat tartu niin helposti. Mattojen tamppaamista ei usein suositella, sillä se voi rikkoa maton kudoksia. Eteisen lisäksi ruokailutilassa maton on hyvä olla helposti puhdistettavaa materiaalia, esimerkiksi villaa tai sisalia. Sileäpintainen matto on helpompi pitää puhtaana, villamatossa villan luonnostaan sisältämä rasva hylkii likaa. Nämä matot kestävät myös hyvin huonekalujen painon, eikä pysyviä painumia jää niin helposti maton pintaan.

Kosteissa tiloissa matto on hyvä sijoittaa kauemmas kaikkein kosteimmista kohdista, jotta se pysyy kuivana, lämpimänä ja mukavana jalkojen alla. Mikäli haluat astua matolle suoraan suihkusta tai ammeesta, kannattaa valita ohuempi, nopeasti kuivuva matto, joka ei saa luistaa jalan alla. Maton pohjapinnan materiaaliin kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota, ettei esimerkiksi liukuesteistä jää jälkiä lattialaattoihin. Hyvä keino on myös ostaa kaksi samanlaista mattoa ja laittaa toinen lattialle toisen ollessa kuivumassa.

Akustiikkaan matoilla on myös suuri vaikutus, etenkin avarissa sekä korkeissa huoneissa ja lasi- tai kivipintaisissa tiloissa. Kaikuminen vähenee ja matto myös eristää ääniä kuulumasta niin voimakkaasti muihin huoneisiin ja kerroksiin. Luonnonkuitumatot ovat tässä tehokkaimpia.

Matto vaikuttaa sisustuksen ilmeeseen paljon. Jos matto ja lattiapinta ovat hyvin samanvärisiä, tunnelmasta tulee helposti tunkkainen. Vaalealle lattialle sopii paremmin tummasävyisempi matto ja tummalle alustalle vaaleampi. Erisävyinen lattia kehystää huoneen ja maton kauniisti. Neutraalinväristä sisustusta saa helposti piristettyä rohkeanvärisellä matolla, jos taas halutaan korostaa muita sisustuselementtejä, maton on hyvä olla väreiltään ja kuvioiltaan vaatimattomampi. Pienet, esimerkiksi pyöreät, matot ovat hyvä valinta kun halutaan jättää kaunista lattiapintaa laajemmin näkyviin. Myös lattialämmitetyissä tiloissa pienemmät ja ohuemmat, esimerkiksi noin 10mm paksut puuvillamatot ovat järkevä valinta, sillä ne eivät estä lämpöä pääsemästä huoneilmaan. Terassista tai parvekkeesta saa huoneisiin sointuvan lisätilan valitsemalla sinne samaa tyyliä olevan ja riittävän suuren ulkotilamaton, joka kokoaa kalusteet siistiksi kokonaisuudeksi.

Vaikkapa vuodenaikojen mukaan vaihdettavat matot ovat mukava perinne ja tuovat piristystä sekä vaihtelua sisustukseen.

~ Olen vierailevana kirjoittajana Portiikin sisustusblogissa työkokeiluni ajan. – Niina ~

Similar Posts