Takorauta osana sisustusta

Metalli taipuu kauniisiin muotoihin takorautaesineissä

Takorauta tuo helposti mieleen tummasävyisen ja jykevänoloisen sisustuksen, mutta vahva materiaali taipuu myös sirompiin muotoihin. Pintaväri vaikuttaa myös paljon, vaalea pinta luo hennomman vaikutelman, tumma taas jyhkeämmän. Suuri merkitys tunnelmaan on myös sillä valitaanko takorautaisiin osiin pelkistetty vai koristeellinen tyyli.

Sisätiloissakin portaikkojen kaiteissa takorauta tuo tilaan arvokkuutta turvallisuuden lisäksi. Kaiteen voi toteuttaa kokonaan takoraudasta tai jos portaikossa tai portaiden ylätasanteilla on valmiiksi matala kaide, sitä voi korottaa takorautaosalla, saaden siitä samalla turvallisemman ja persoonallisemman. Valmiina olevaa kaidetta voi myös muunnella vaihtamalla tai lisäämällä siihen takorautaisia kaidepinnoja, joista löytyy niin pelkistetympiä kuin koristeellisempiakin malleja. Pinnojen väleistä säädetyt turvallisuusmääräykset täytyy huomioida asennettaessa. Avarissa tiloissa takorautaisilla kaide-/aitaelementeillä saa ilmavasti ja tyylikkäästi rajattua tiloja ja erotettua eri alueita toisistaan.

Portaikoissa tulee olla kestävä ja tukevan otteen tarjoava käsijohde koko pituudelta vähintään rappusten toisella sivulla, noin 90cm korkeudella askelmista. Jos portaikko on kovin leveä, suositellaan käsijohdetta rappusten molemmille puolille. Käsijohteen voi tehdä kokonaan takoraudasta tai liittää esimerkiksi puiseen johteeseen takorautaiset kannattimet ja päätykoristeet. Käsijohteiden päidenkin täytyy kuitenkin olla turvalliset, joten niihin valitaan koristeet joihin esimerkiksi vaatteet eivät takerru, eikä niihin satuta itseään. Kaiteiden tolpat saavat myös komean kruunun takorautaisista nupeista.

Takorautaisilla koristeosilla saa tehtyä kauniita yksityiskohtia sisustukseen, kaiteisiin hitsattavista koristeista esimerkiksi seinille ja kattoon kiinnitettäviin rosetteihin, myös portinpäällyskoristeet sopivat sisustuselementeiksikin. Koristeellisilla metalliosilla voi personoida oviaukkoja tai vaikkapa hyllynkannattimia. Verhotangot, niiden päät ja/tai kannattimet voivat olla takoraudasta. Huonekaluja voi muokata muun sisustuksen kanssa yhteensopiviksi vaihtamalla esimerkiksi senkkien tai kaappien jalat takorautaisiin, myös suurempiinkin pöytiin voi valita takorautaisen jalustan. Sängynpäätyyn tai sohvan taakse voi asettaa takorautaisen taustan. Oviin saa samaa tyyliä takorautaisilla kahvoilla. Koukeroisiin koristeosiin on helppo myös lisäillä ja ripustaa muita materiaaleja olevia koristuksia ja tehdä omanlaisia yhdistelmiä, vain mielikuvitus on rajana.

Vaatekoukut ja seinänaulakot ovat tavallisimpia sisustuksen takorautaesineitä, niissäkin on kuitenkin varaa valita juuri omaan makuun sopiva malli, tai tehdä uniikki sellainen yhdistelemällä erilaisia takorautaosia. Myös valmiita pystynaulakkoja löytyy takorautaisina. Kylpyhuoneessa teemaa voi jatkaa pyyherenkailla ja -koukuilla. Takorautaiset sähköistetyt tai kynttilöille tarkoitetut lampetit sekä seinä- ja kattovalaisimet voivat olla sirojakin tunnelmanluojia.

~ Olen vierailevana kirjoittajana Portiikin sisustusblogissa työkokeiluni ajan. – Niina ~

Similar Posts