Takorautaelementit ulkotiloissa

Pienempäänkin pihaan saa kartanon puutarhan tuntua tyylikkäillä takorautaelementeillä

Takorautainen aita rajaa pihan selkeästi ja kauniisti. Se on kestävyydessään myös ekologinen valinta, oikealla pintakäsittelyllä takorautaelementit kestävät vaihtelevat sääolosuhteet vuodesta toiseen. Matalaa kiviaitaa tai muuria voi korottaa takorautaosilla, jotka tuovat näkymään avaruutta ja valoisuutta korkeaan umpiaitaan verrattuna. Tavanomainen aita saa arvokkuutta ja koristeellisuutta sen päälle tai tolppiin kiinnitettävistä takorautaosista, esimerkiksi koristelapuista, kilvistä tai heloista, palloista tai nupeista, nuolenkärjistä, sipuli- tai lehti- ja kukkakoristeista. Takorautaisia koristeosia ja rosetteja voi hitsata myös aidan sivuja tyylittelemään. Monet koristeosista ovat luonto-/kasviaiheisia, mikä sopii hyvin puutarhaan.

Ulkorappuset, porrastasanteet, parvekkeet ja terassit saavat turvallisuuden lisäksi näyttävyyttä takorautaisista kaiteista. Olemassaolevia kaiteita voi myös uudistaa erilaisin takorautakoristein. Ovilippa/-katos tekee tavallisestakin ovesta kauniin ja persoonallisen sekä turvallisemman, kun sisäänkäynti saa katoksesta suojaa erilaisia sääolosuhteita vastaan. Ovikatos yhteensointuvilla koristeilla on myös tyylikäs pari ranskalaisen parvekkeen kaiteelle, yhdistelmän voi toteuttaa romanttisin koukeroin tai pelkistetymmillä malleilla.

Aitaelementeistä ja isommista takorautakoristeista saa myös kauniita köynnös- ja istutustukia. Kasvilaatikoihin saa komeutta takorautakoristein. Myös pihan jyrkänteitä ja korkeuseroja saa turvallisemmiksi aitaelementeillä. Takorautaiset amppelikoukut ovat aina muodissa. Koukkumaisia takorautakoristeosia voi käyttää myös lyhtyjen pidikkeinä, yhteenhitsattuina ruukkujen tai ulkotulien jalustoina sekä vaikkapa puutarhaletkun telineenä. Puutarhakalusteetkin voivat olla takorautaiset, sopien siten hyvin ympäristöönsä.

Kun samaa tyyliä edustava aita, ovikatos, kaiteet ja puutarhan muut takorautaelementit yhdistetään samaa tyyliä edustaviin pylväsvalaisimiin ja samansävyisiin ovi- ja terassilamppuihin, saadaan yhtenäinen, aikaa kestävä, tyylikäs kokonaisuus ja teema pihaan.

~ Olen vierailevana kirjoittajana Portiikin sisustusblogissa työkokeiluni ajan. – Niina ~

Similar Posts